Gdzie jest najlepsza kawa w Europie? Przewodnik po kawowych zwyczajach starego kontynentu

Co kraj, to obyczaj, więc i zwyczaje picia kawy różnią się w zależności od tego, czy zwiedzamy gorące południe Europy, czy wybieramy się na (zdecydowanie) chłodniejszą północ. Czy istnieje jedna prawidłowa odpowiedź na pytanie „Gdzie jest najlepsza kawa w Europie?” Prawdopodobnie nie, dlatego warto poznać kawowe zwyczaje różnych europejskich sąsiadów i wybrać dla siebie taką kawę, jaka najbardziej nam odpowiada. 

Włochy. Najlepsza kawa i to nie tylko w Europie!

Włosi są dumni ze swojej kawy i na pewno nie dadzą się przekonać, że jakikolwiek kraj może się poszczyć bardziej aromatyczną i smaczniejszą kawą niż oni. Jak jest zatem pijana ta „najlepsza kawa w Europie”? Jest kilka zasad, których trzeba we Włoszech bezwzględnie przestrzegać!

Filiżanki do espresso są niewielkie, a mocną kawę podaje się w towarzystwie małej szklaneczki z wodą.

Kawy mleczne — Cappuccino, Caffe latte czy Latte macchiato — pija się rano! No dobrze, o poranku rozumianym po włosku, czyli do 11:00. Kawy z dodatkiem mleka, w większych filiżankach czy wysokich szklankach, to napoje typowo śniadaniowe. Czasami zastępują całe śniadanie (Włosi jedzą spore i późne kolacje), czasem pite są z dodatkiem słodkiego rogalika czy innego wypieku na słodko. I to całe śniadanie.

Un caffè to najczęściej zamawiany przez Włochów rodzaj kawy, czyli espresso. Podczas szybkiej wizyty w kawiarni, pije się je zazwyczaj na stojąco, przy barze albo wysokim stoliku. Filiżanki do espresso są niewielkie, a mocną kawę podaje się w towarzystwie małej szklaneczki z wodą. Ponieważ Włosi piją espresso, żeby nabrać energii albo odzyskać siły po południu, wodę często zostawiają niewypitą obok opróżnionej w dwóch łykach filiżanki. 

Najlepsza kawa w Europie? Nie, najwięcej kawy… na świecie!

Kraje skandynawskie są w światowej czołówce, jeśli chodzi o picie kawy. Może dlatego, że w przeciwieństwie do Włochów nie piją mocnego, stawiającego w sekundę na nogi espresso, ale słabszą kawę przelewową w stylu amerykańskim. Taką kawę można pić na hektolitry. Czy jest to „najlepsza kawa w Europie”? Prawdopodobnie nie, ale okoliczności towarzyszące piciu kawy, sprawiają, że może to być „najprzyjemniejsza kawa w Europie”.

Szwedzka „Fika” to przyjemność i czas na niespieszną rozmowę ze znajomymi i wypicie wspólnej filiżanki kawy. 

Takim przyjemnym (i traktowanym bardzo poważnie) zwyczajem jest szwedzka „fika”, czyli picie kawy i zjedzenie słodkiej przekąski w towarzystwie znajomych albo kolegów z pracy. Przerwa na tak rozumianą kawę jest obowiązkowa codziennie i musi być wystarczająco długa, żeby dało się tę chwilę celebrować. Na pewno nie chodzi tu o wypitą w biegu kawę i drożdżówkę zjedzoną na stojąco między jednym a drugim spotkaniem w pracy. „Fika” to przyjemność i czas na niespieszną rozmowę ze znajomymi. 

W kategorii „najwięcej kawy na świecie” w pierwszej dziesiątce zmieściły się jeszcze kraje Beneluksu — Holandia zajęła 5. miejsce, Belgia i Luksemburg 8. i 9. Jak się pije kawę w Holandii? Często (kilka filiżanek dziennie) i obowiązkowo z czymś słodkim, na przykład kruchym ciasteczkiem. Pamiętaj, jeśli zapraszasz holenderskich znajomych na kawę, nie zapomnij o podaniu do niej słodkiego co nieco.

Od kawy zaczyna się hiszpański dzień, kawą kończy się hiszpański posiłek, kawę pije się na spotkaniach towarzyskich i biznesowych.

Hiszpania i Portugalia. Czy to tu piją najlepszą kawę w Europie?

Hiszpanie, tak jak Włosi, uwielbiają kawę i piją jej dużo. Ale (chyba) mniej zaciekle bronią swoich praw do tytułu najlepszej kawy w Europie. Od kawy zaczyna się hiszpański dzień, kawą kończy się hiszpański posiłek, kawę pije się na spotkaniach towarzyskich i biznesowych. Jakie rodzaje kawy zamawiają Hiszpanie?

  • Café solo, czyli hiszpański odpowiednik włoskiego espresso;
  • Café cortado, czyli café solo z dosłownie kilkoma kroplami mleka;
  • Café con leche (z mlekiem) to kawa z taką samą ilością mleka co kawy; 
  • Café con hielo (z lodem) — oprócz kawy w filiżance kelner poda Ci szklankę z lodem, do której samodzielnie wlejesz kawę z filiżanki;
  • Café bombon, czyli kawa ze słodkim mlekiem skondensowanym.

Portugalczycy, podobnie jak pozostali południowcy, piją dużo kawy i są ze swoich kawowych tradycji niesamowicie dumni. Bardzo możliwe, że w dyskusji o tym, gdzie podawana jest najlepsza kawa w Europie, walczyliby o podium bardziej zacięcie, niż wyluzowani Hiszpanie. Tak jak w Hiszpanii, od kawy zaczyna się dzień i kawą kończy posiłek, a porządnej aromatycznej (i niedrogiej) kawy można się napić praktycznie wszędzie. Jakie nazwy usłyszymy w portugalskiej kawiarni?

  • Café bica, czyli portugalskie espresso; 
  • Cafe duplo — podwójne espresso (i podwójne uderzenie kofeiny!);
  • Cafe carioca, czyli kawa z raz już zaparzonej kawy — wodę przepuszcza się przez fusy po raz drugi i powstaje zdecydowanie słabszy napój;
  • Café  , czyli po prostu kawa z mlekiem;
  • Cafe galão to niewielka ilość kawy, którą podaje się w wysokiej szklance z ciepłym mlekiem. 

Czy trzeba decydować, gdzie podawana jest najlepsza kawa w Europie? Niekoniecznie. Najprzyjemniejszym elementem podróży do innych krajów, jest obserwowanie kawowych zwyczajów i próbowanie lokalnej kawy. We Włoszech wypij szybkie espresso przy barze jak rodowici Włosi, w Szwecji usiądź na „fikę” i porozmawiaj ze znajomymi pogryzając tradycyjną cynamonową bułeczkę kannebullar. Podczas wycieczki do Barcelony czy Lizbony, usiądź w jednej z tysiąca kafejek i delektuj się kawą con leche albo com leite. Gdziekolwiek Cię podróżnicze szlaki zaprowadzą, spróbuj kawy przygotowanej tak, jak najbardziej lubią ją pić lokalni mieszkańcy.

Oceń nasz wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.